Paikallisen panijan reseptit

SILAKAT LAGERIN TAI PILSIN KERA

Olen pruuvannut viime viikkoina Espoon oman panimon oluita ja löytänyt kaksi oikein erinomaisesti maustesilakoiden kanssa maistuvaa olutta: Kauklahti Lager ja Suvela Pils. Suosittelen kokeilemaan oheisten silakkareseptien makuparina. Silakat voi tarjoilla esimerkiksi tumman leivän päällä tai ateriana esimerkiksi keitettyjen perunoiden kanssa.

Ohessa kolme maukasta silakkareseptiä. Maustesilakoiden etikkaliemi ja silakat riittävät kaikkien kolmen maustesilaka-annoksen valmistamiseen.

Järjestän erilaisia ruokakursseja esimerkiksi ruoka + olut pruuveja. Konseptissani opimme valmistamaan maukkaan ruoan oluen juomapariksi. Samalla muistamme ruoan kanssa muutaman erilaisen oluen.

Lisätietoja palveluistani www.katipohjanmaa.fi

Maustesilakat
Etikkaliemi kolmelle erilaiselle maustesilakka-annokselle:
– 3 dl etikkaa
– 9 dl  vettä
– 3 rkl (meri)suolaa

1 kg silakkafileitä
– Puolita fileet pituussuunnassa
– Laita kypsymään etikkaliemeen yöksi jääkaappiin.

Sinappisilakat
– 1 dl sinappia
– 2-3 rkl sokeria
– 1 tl suolaa
– 1 tl rouhittua valkopippuria
– 1 ½  dl öljyä
– 1 rkl väkiviinaetikkaa
– ½  dl tillisilppua

1. Valuta etikkaliemessä olleet fileet. Jos haluat, voit poistaa fileistä nahan.
2. Sekoita kastikkeen aineet keskenään.
3. Pane fileet siihen maustumaan lasipurkkiin.
4. Anna fileiden maustua kylmässä noin vuorokausi.

 

Rosepippurisilakat
– 1 dl sitruunamehua
– 1 tl (meri)suolaa
– 3 tl rosepippureita
– 1 kpl punasipuli
– 1 ruukku basilikaa
– 1 dl rypsiöljyä
– Suolaa
– Mustapippuria

1. Valuta etikkaliemessä olleet fileet. Jos haluat voit poistaa fileistä nahan.
2. Puolita sitruuna ja purista mehua 1 dl.
3. Sekoita mehun joukkoon suola, ripaus sokeria ja vähän valko- tai mustapippuria ja lisää sekaan öljy.
4. Lado lasitölkkiin kerroksittain silakkafileitä, sipulirenkaita, basilikan lehtiä ja roseepippureita (1 tl murskattuna).
5. Kaada liemi päälle ja ravistele se kalojen sekaan.
6. Säilytä kylmässä. Anna marinoitua ainakin 1 vuorokausi, mielellään pidempään.

 

Valkosipulisilakat
– 150 g ranskankermaa (rasvaa 28 %)
– 100 g kermaviiliä
– 3 kpl valkosipulinkynttä (hienonnettuna)
– 2 rkl sitruunamehua
– 1 tl suolaa
– 1/4 tl valkopippuria

1. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.
2. Valuta silakkafileet hyvin marinadista.
3. Lado silakkafileet puhtaaseen purkkiin kerroksittain kastikkeen kanssa. Kääntele välillä.
4. Anna valkosipulisilakoiden tekeytyä jääkaapissa vuorokausi.

 

Särkisalaatti ja Westend

Tässä mainio yhdistelmä suomalaisuutta. Särkikalasalaatti ja Espoon Oma Panimon Westend. Kannattaa kokeilla.

Ostoslista
– 1 kpl bataatti
– 1 kpl parsakaali
– 1 kpl porkkana
– Vihersalaattiaineksia oman maun mukaan
– ½ dl tuoretta ruohosipulia
– 2 rkl sitruunan mehua
– 1 kpl kananmuna keitettynä
– 2 rkl luonnonjogurtti
– 1 prk (n 200 g) savumuikkua/luonnonkalaa/villikalaa säilykeenä, mieluiten savustettuna, tonnikala säilykkeenä käy
– (2 rkl siemeniä tai pähkinöitä)

Tarvittavat välineet: kannellinen paistinpannu, leikkuulauta, kokkiveitsi, pieni kulho, lautanen

Näin valmistat

  1. Viipaloi bataatti ohuiksi lohkoiksi
  2. Irrota parsakaalista pieniä nuppuja
  3. Laita bataatti ja parsakaali pannulle höyrystymään noin 3 mm veden kanssa. Veden alkaessa kiehumaan laske tehoa ja laita pannun päälle kansi. Anna kypsyä.
  4. Valuta kalasäilykkeestä neste.
  5. Sekoita kala, jogurtti, pieneksi hienonnettu valkosipuli ja sitruunan mehu keskenään tahnaksi. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria.
  6. Raasta porkkana raasteeksi
  7. Aseta lautaselle viherpeti valitsemistasi vihersalaatin aineksista ja raastetusta porkkanasta.
  8. Lohko tai puolita kananmuna
  9. Mausta kypsä bataatti ja parsakaali sitruunalla, suolalla ja pippurilla
  10. Aseta lautaselle viherpedin päälle bataatti ja parsakaali
  11. Aseta annoksen päälle kalatahna
  12. Ripottele päälle siemeniä tai pähkinöitä

FALAFEL-PITALEIVÄT

Nyt kun foccacian tekeminen on hallussa niin voidaan käyttää sitä pitaleipänä falafelin kanssa. Katso viime viikon blogista ohjeet foccacian tekoon. Lähdetään rakentamaan falafeliä kuivatuista kikherneistä, jolloin saadaan olut osaksi jo ruuan reseptiikkaa. Valitsin tähän ruokaan Cheers From Metro IPA:n, koska ruuan mausteisuus kaipaa runsaasti makua myös oluelta. Metro IPA:ssa on myös sopivasti maltaisuutta, joka toimii hyvin kikherneiden pähkinäisen maun kanssa.

Foccacian välissä falafelia, salaattia, tsatsikia ja tomaattisalsaa – seuraksi samaa
olutta kuin ruuan valmistuksessa on käytetty!

Falafel (neljälle)
2,5 dl kuivattuja kikherneitä
2,5 dl olutta (esim. IPA, Amber ale, Dunkel lager, Saison)
1/2 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1/2 tl jauhettua kuminaa
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
kourallinen persiljaa
1 rkl tuoretta korianteria
1 rkl jauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
rypsiöljyä paistamiseen

Huuhtele kikherneet ja laita kulhoon oluen kanssa – liota jääkaapissa ainakin 12 tuntia. Valuta kikherneet ja lisää tehosekoittimeen sipulin, valkosipulin, kuminan, suolan, pippurin, persiljan ja korianterin kanssa. Jauha massaksi, mutta älä tee pyrettä. Falafel taikinassa rakenne on kaikki kaikessa, joten rouheinen tuntuma on hyväksi. Lisää jauhot ja leivinjauhe haarukalla sekoittaen. Paista ensiksi yksi pallo
testiksi ja lisää jauhoja jos massa ei pysy paistaessa kasassa. Muovaile massasta saksanpähkinän kokoisia palloja ja paista öljyssä kaksi minuuttia. Älä paista yli viittä palloa kerralla, ja valuta talouspaperin päällä ennen tarjoilua.

Tsatsiki
4dl turkkilaista jugurttia
1/2 kurkku, poista pehmeä keskiosa
1 valkosipulinkynsi
1/2 ruukku minttua
1 rkl hunajaa
2 rkl sitruunamehua
suolaa ja pippuria

Hiennonna kurkku, valkosipuli ja minttu. Sekoita ainekset ja mausta makusi mukaan. Anna maustua jääkaapissa ainakin puoli tuntia.

Tomaattisalsa
1 pkt kirsikkatomaatteja
1/2 chili
1/2 punasipuli
kourallinen basilikaa
4 rkl oliiviöljyä
2 rkl valkoista balsamicoa
suolaa ja pippuria

Pilko kirsikkatomaatit ja lisää sekaan hienonnettu chili, punasipuli ja basilika. Sekoita öljy ja balsamico ja lisää muiden joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla.

Haukikebab ja pitaleivät

Kebab ei paljon selittelyjä kaipaa – rasvaa ja suolaa😊 Syntisen hyvää! Mutta miten tästä klassikosta saadaan nykypäivän standardien mukainen terveellinen versio, makua unohtamatta? Maxin kala on ratkaissut tämän ongelman. Samalla erittäin maukas ja oikean suutuntuman omaava, mutta lisäaineeton, säilöntäaineeton, gluteeniton, laktoositon, maidoton ja munaton. Rasvaa on vain nimeksi ja suolakin hyvin maltillinen. Ravintoarvoiltaan ylivertainen. Haukikebab nostaa vesistöjemme aliarvostetun kuninkaan täysin uuteen arvoon. Herkullinen, kotimainen, terveellinen ja eettinen.

Tähän kylkeen sopii erinomaisesti raikas ja sitruunainen Westendin Vehnä, jonka hapokkuus puhdistaa hyvin palettia, ja samalla sitruksisuus täydentää ruuan makumaailmaa.

Ainekset (2–3 annosta)
300g haukikebab
200g Turkkilainen jugurtti
puolikas kurkku
2 kpl valkosipulia
kourallinen minttua
1rkl sitruunamehua
1 tl hunajaa
suola
pippuri

lisäksi esimerkiksi:
pitaleipiä
jääsalaattia
punakaalia

Sekoita Tsatsiki ainekset: poista kurkusta paljon vettä sisältävä keskusta, jotta Tsatsiki ei turhaan vetisty. Hienonna kurkku, lisää turkkilainen jugurtti, hienonnettu valkosipuli, hienonnettu minttu, sitruunamehu, hunaja, ripaus suolaa ja mustapippuria. Anna maustua jääkaapissa kun samalla paistat kebabin: Kuumalla pannulla voissa tai öljyssä muutamia minuutteja tasaisesti käännellen. Lämmitä pitaleivät joko paistaen pannulla tai leivänpaahtimessa. Lisää haluamasi muut täytteet.

BEER CHILI

Panimomyymälän perustamisen aikoihin ihmettelimme byrokratian kiemuroita. Lippulappuja täytettiin usealle viranomaiselle useita kymmeniä sivuja ja seiniä rakennettiin pelkästään tekemisen ilosta. Normienpurkutalkoot eivät ainakaan virkamiesporukkaan ole yltäneet. Lakiin kirjattu käsityöläisoluiden vähittäismyyntilupa siis työllisti kun olisi voinut keskittyä johonkin aivan muuhun. Syödäkin piti keskellä rakennustalkoita – silloin syntyi tämä tulinen sormiruoka.

Chili
4 valkosipulia
2 keskikokoista sipulia
3 rkl öljyä
1 chili
3 tl chilijauhetta
1 tl jauhettua kuminaa
2 tl oreganoa
1 rkl paprikajauhetta
suolaa ja mustapippuria
800g jauhelihaa(80% nautaa ja 20% porsasta)
2,5 dl olutta(amber ale, bock, dark belgian ale)
285g papuja (kidney, musta, valko)
400g tomaatimurskaa
2 dl ranskankermaa
1 dl cheddar raastetta
kourallinen kevätsipulia

Kuullota sipulit öljyssä padassa tai pannulla, lisää mausteet. Paista sipuli-mausteseosta noin minuutin että aromit tulevat esille. Lisää lihat ja ruskista. Lisää olut ja kiehauta. Lopuksi tomaattimurska ja anna hautua tunnista kahteen tuntiin miedolla lämmöllä(tai uunissa 125C).

Tarjoile tortillaletun kanssa, lisää päälle cheddar raastetta ja ranskankermaa. Ja tietenkin samaa olutta kuin ruuan valmistuksessa on käytetty!

Ipa siivet

Minulle siivissä rapeus on se juttu – varmasti mehukkaampia saa eri tavalla kypsentämällä, mutta tällä tavalla myös uunissa/grillissä saa hyvän rapeuden aikaan. Metro IPA:n katkerot leikkaavat hyvin ruuan rasvaisuutta ja maltaan makeus keventää suolaisuutta. Kastikkeessa Metro IPA:n heldelmäisyys täydentää myös hyvin sirachan tulisuutta.

Ainekset
900 g kanansiipiä
1 rkl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
0,5 dl Metro IPAa tai muuta vastaavaa voimakkaammin humaloitua olutta
4 rkl sulatettua voita
0,2 – 0,5 dl srirachakastiketta
1 rkl hunajaa
1 rkl maizenaa
1 tl cayannepippuria

Ripottele leivinjauhe ja suola tasaisesti siiville. Lämmitä uuni 125 C, ja paista siipiä alatasolla 30 min tai grillissä alhaisella lämmöllä (voit lyhentää hiukan paistoaikaa jos lämpötila kohoaa korkeammaksi). Nosta uunin lämpötila 225 C ja paista ylätasolla vielä 30 min tai grillissä kunnes kauniin ruskeita. Sekoita astiassa loput raaka-aineet ja tarjoile kastike siipien kanssa – srirachakastiketta  kannattaa lisätä kastikkeeseen oman maun mukaan.

OLUTMARINOIDUT KANAVARTAAT

Grilli käy kuumana, joten ohessa mehevän maukkaat kanavartaat. Jogurtti ja olut antavat tuplasti makua ja mureuttavat lihaa. Helppo grillata ilman että liha pääsee palamaan tai kuivumaan.

Ainekset
2 dl kreikkalaista jogurttia
1 dl Keilaniemi pale ale tai muu vastaava
1 tl kuivattua chiliä(joko hiutaleina tai jauheena)
1 tl paprikajauhetta
2 rkl tomaattipyrettä
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
4 kpl valkosipulinkynsiä hienonnettuna
1 kg kanan reisipaloja (myös file kelpaa, mutta reisipala ehdottomasti maukkainta)
persiljaa koristeluun

Sekoita marinadin aineet keskenään ja leikkaa kana reilun kokoisiksi kuutioiksi.  Sekoita kana marinaadiin ja anna marinoitua peitettynä vähintään kaksi tuntia.
Grillaa noin 5 minuuttia molemmilta puolilta – tarjoile haluamasi lisukkeen kera.

RAIKAS SUVISAARISTON SALAATTI

Uuden tuotteet julkistaminen on aina jännittävää aikaa – koekeittojen skaalaaminen panimon kokoluokkaan, myynnin aloittaminen ja lopulta asiakaskokemukset. Cheers From Suvisaaristo Saison on raikas kesäinen olut, joka on sopivan hedelmäinen ja vähän hapokas. Usein viininystäville Saison on mieleisin olut aloittaa tutustuminen pienpanimo tuotteisiin. Saison sopii erittäin hyvin myös salaatinkastikkeisiin – hapan ja hedelmäinen olut täyttää salaatin makujen kirjolla ja nostaa raaka-aineita uudelle tasolle. Salaatinkastike säilyy myös hyvin jääkaapissa.

Salaatinkastike
2 rkl sokeria
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl sinappijauhetta
1/4 tl valkopippuria
6 rkl Suvisaaristo Saisonia tai muuta hedelmäistä olutta
3 rkl omenaviinietikkaa
3 rkl valkoviinietikkaa
2 dl oliiviöljyä

Sekoita sokeri ja mausteet – lisää olut ja viinietikat. Tämän jälkeen lisätään oliviiöljy hitaasti kokoajan sekoittaen, jotta kastike emulgoituu.

Salaatti
Pari pakkausta mieleistäsi salaattia
100g vuohenjuustoa
1 dl kuivattuja karpaloita
0,5 dl pekaanipähkinöitä

Paista vuohenjuusto kuumalla pannulla, paloittele hiukan karpaloita ja pähkinöitä. Sekoita salaatin ainekset ja tarjoile salaatinkastikkeen kanssa.

Cheers From Suvisaaristo!

JALAPEÑOS

Varma kevään merkki on kun löytää itsensä surffailemasta uusia grillejä, joista houkuttelevimmat muistuttavat enemmän lentotukialuksia. Kuuden polttimen rosteriunelma jäi jälleen kerran tilaamatta ja oli aika kaivaa grilliharja terassin alta. Tuttu ja turvallinen markettigrilli teki tehtävänsä ja rasva saatiin tirisemään.

Ainekset
12 isoa jalapenoa
12 siivua ilmakuivattua kinkkua
200 g philadelphia tuorejuustoa
100 g laadukasta cheddarjuustoa raastettuna
0,75 dl Metro IPA olutta tai vastaavaa
1 rkl maizenaa
1/2 tl paprikajauhetta
1/2 tl valkosipulijauhetta
ripaus suolaa

Sekoita tehosekoittimessa tuorejuusto, cheddar, olut, maizena, paprikajauhe ja valkosipulijauhe. Lisää tahna pursotinpussiin. Leikaa jalapenot pitkittäin ja poista
varovasti sisältä siemenet – mahdollisimman pieni reikä niin cheddar täyte ei valu ulos grillatessa. Täytä jalapenot cheddar täytteellä ja kääri tiukasti ilmakuivattuun
kinkkuun. Grillaa kunnes saaneet kauniin värin.

METRO CEVICHE

Meidän perheen kokkaukset eivät useinkaan tulisi valmiiksi ilman naapureiden jääkaappeja. Jälleen kerran oli olennainen raaka-aine tipahtanut kauppalistalta ja kello tikitti jo sitä aikaa kun ei millään jaksaisi käydä lähikaupassa. Vaimon whatsapp rinki laulamaan ja katsos kummaa – avokado tipahtaa postiluukusta viisi minuuttia myöhemmin! Jälleen kerran naapurit pelastivat tämänkin illan ruuan.

Ainekset (neljälle)
0,5 dl India Pale Alea (Cheers From Metro tai muu vastaava)
1 dl lime mehua
2 valkosipulinkynttä
suolaa
400 grammaa siikaa tai muuta vaalealihaista kalaa
yksi iso tai kaksi pienempää avokadoa
1/2 punasipuli
1 jalapeno
0,5 dl tuoretta korianteria
yksi veriappelsiini
tortilla sipsejä tarjoiluun

Sekoita olut, lime, valkosipulinkynnet ja suola – paloittele kala ja sekoita marinaadiin. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin noin kahdeksi tunniksi. Leikkaa avokado, hiennonna sipuli ja jalapeno (poista siemenet) sekä korianteri – sekoita kala muiden joukkoon (jätä ylimääräinen marinadi toiseen astiaan). Tarjoile tortilla sipsien kanssa ja koristele veriappelsiinilla.

Cheers For Neighbours!

APPELSIINIKANA

Belgialaisen witbierin ja appelsiinin liitto toimii hyvin, sillä molemmista on sitruksisia ja makeita vivahteita. Olut tuo oheisessa reseptissä sekä makua ruokaan että mureutta lihaan. Oluen entsyymit rikkovat lihan kovia säikeitä, mureuttaen sekä tuoden lisää makua. Paistileikkeet ovat mehukkaampia kuin rintafileet, joten parempia myös tässä ruuassa. Tarjoiltaessa oluen kanssa Westendin vehnä täydentää ruokaa.än.

Ainekset (neljälle)
600g kanan paistileikkeitä
2 appelsiinia
2,5 dl Westend vehnäolutta (tai muu witbier)
1 dl tummaa sokeria
0,75 dl soijaa
0,5 dl riisi viinietikkaa
1/2 rkl sriracha (tai muu chili kastike)
rypsiöljyä paistamiseen
1 dl maizenaa + 2rkl maizenaa
2 tl raastettua inkivääriä
2 valkosipulinkynttä

Kuori appelsiineista pieniä paloja, mutta vältä kuorimasta valkoista osaa. Laita sivuun – peitä kelmulla. Purista appelsiineista mehu astiaan, lisää mukaan olut, sokeri, soija, riisiviinietikka ja sriracha. Sekoita kunnes sokeri on liuennut. Laita kanat astiaan tai paistopussiin ja kaada päälle 2 dl marinadia. Anna marinoitua huoneen lämmössä 30 minuuttia tai jääkaapissa tunnin verran. Hylkää marinadi,
ripottele kanojen päälle maizenaa ja ruskista kevyesti erissä pannulla. Käytä runsaasti öljyä. Laita valmiit kanat talouspaperille. Hylkää vanha paistoöljy ja lisää uutta. Kuullota appelsiinin kuoria pannulla minuutti, lisää valkosipuli ja inkivääri – kuullota vielä puoli minuuttia. Lisää loppu kastikkeesta pannulle ja kiehauta – lisää myös kanat. Sekoita 2rkl maizenaa ja 3 rkl vettä lasissa – sekoita
kastikkeeseen. Kun kastike paksuuntuu, voit poistaa pannun liedeltä. Tarjoile jasminriisin sekä vehnäoluen kanssa kanssa.

ILMAKUIVATTUUN KINKKUUN KÄÄRITYT PARSAT

Panimolla kevätaurinko lämmittää jo ikkunoista ja kesän kuumat panot siintävät mielessä. Koppi on otettu hienosti vastaan ja ihmisiä tulee läheltä hakemaan paikallisia oluita niin kuin missä tahansa Euroopan metropolissa. Selkeästi helppo lähestyttävyys ja vilaus panimosta saa uusia asiakkaita liikkeelle ja pienpanimo-oluet löytävät entistä enemmän asiakkaiden ruokapöytiin.

Ainekset
1 Parsanippu
1 pkt Ilmakuivattua kinkkua
1 dl majoneesia
vehnäolutta

Sekoita majoneesiin vehnäolutta maun mukaan – rakenne saa olla kastikemainen. Leikkaa parsoista kova kanta varresta pois. Jos parsat ovat paksuja, keitä niitä hetki suolatussa vedessä – 3-4 minuuttia. Kääri ilmakuivattuun kinkkuun ja paista 180 asteisessa uunissa(tai grillissä) noin 10 minuuttia eli kunnes kinkku ruskistuu – ohuet parsat voi samantien kääriä pekoniin ja laittaa paistumaan. Tarjoile heti
olutmajoneesin kera!

KEVÄTSIPULI TEMPURA

Edellisellä kerralla blogissa otettiin puheeksi käsityöläisoluiden vähittäismyyntilupa ja seuraavalla viikolla posti toikin vihdosta viimein lupalaput! Palloilu viranomaisten kanssa on surkuhupaisaa touhua ja osoittaa kuinka epävarmoja me suomalaiset olemme. Epävarmuus, joka on syvällä meidän kansamme itsetunnossa, on lainsäätäjien ja virkamiesten toimesta siirretty normeiksi, jotka eivät ainakaan edesauta talouskasvua ja työllisyyttä. Olut- ja juomakulttuurista puhumattakaan.

Ainekset (kahdelle)
nippu kevätsipulia
2,5 dl rypsiöljyä paistamiseen
2 dl jauhoja
1,5 dl olutta(IPA, Pils, Vehnäolut)
1/2 tl leivinjauhe
1/2 rkl seesamiöljyä
2 rkl soijaa
1/2 lime
srirachaa sekä seesaminsiemeniä mausteeksi

Käytä vain sipuleiden vihreät osat, leikkaa siten että mahtuvat paistumaan pannulle. Sekoita soija, lime ja maun mukaan srirachaa – laita syrjään odottamaan. Sekoita
jauhot ja leivinjauhe, lisää seesamiöljy ja olut – sekoita tasaiseksi. Kuumenna öljy pannussa, kasta kevätsipulit kauttaaltaan taikinassa ja paista pannulla – minuutti
riittää. Poista kevätsipulit öljystä ja valuta ylimääräinen öljy talouspaperille. Tarjoile lämpimänä soijakastikkeen ja oluen kera!